Happy Dramming.com

Stockholm Beer & Whisky 2009

25-26 September

 

Uppstigning tillsammans med kompisen tuppen och spårvagn ner till centralen för att hoppa på tåget till Stockholm. Läser tidningen och käkar frukost. I Skövde kliver Micke och hans arbetskollega Robban på tåget. Micke har varit med förr men för Robban är det första whiskymässan. Förväntansfulla…. Vi halar upp kortleken och markerna och spelar Texas Hold’em i två timmar.

Framme i Stockholm tar vi en tur på stan, fikar på Wayne’s coffe innan vi beger oss till hotellet vid Globen. Spelar lite mer Texas och strax innan kl 15 hoppar vi in i taxin som tar oss till Nacka Factory och årets Stockholm Beer & Whisky Festival.

 

Det är tunt på folk än så länge. Vi går runt lite och kollar läget och första stoppet blir en Cragganmore DE 1997-2008. Mmmm vad gott. Nu är vi igång. Smakupplevelserna fortsätter. Vi går över till lite japanare (eller rättare sagt – jag gör det. Micke är tveksam till japansk sås – varför förstår jag inte).

Hakushu 18YO 43,5% i glaset. Annorlunda och syrlig med inslag av bränd frukt.

 

Robban och Micke går istället ner till Mackmyra och testar prel 06 vilket jag själv avstår ifrån – det däremot förstår jag att jag gör .

 

Ett ganska högt tempo i början. Vi går och köper vatten och halsar i oss mängder. Vis av erfarenhet från andra år vet vi att detta är enda botemedlet mot fylla. Tillräckligt mycket vatten under mässans gång gör att vi kan ”få i oss” försvarliga mängder av denna gudadryck.

Personligen dricker jag ca 6-7 liter under kvällen vilket räcker gott.

 

Glen Grant 1992 Cellar Reserve var en riktigt trevlig bekantskap (gillar GG skarpt ) och det blir bara bättre när Dennis Malcolm, Destillery Manager på Glen Grant kommer fram och presenterar sig. Mycket trevlig kille. Jag berättade om decennieprovningen jag anordnade med bara Glen Grantisar (från 40-tal till 90-tal) vilket han tyckte var kul att höra naturligtvis. Vi kom även fram till att vi båda uppskattade honungssmaker i whisky. Som sagt, en trevlig prick och han bjöd in mig till en tur på destilleriet nästa gång jag är där – vore självklart kul.

 

 

Smaklökarna var väl i hyfsad trim de 7-8 första proven. Började mattas av något efter det men jag tyckte ändå det kändes ok. Lite paus och mycket vatten gjorde att de höll någotsånär för ytterligare 7-8 st. Inga 100% tillförlitliga smaknötter med andra ord…

 

  • Kvällens stolpskott och negativa wohaa-upplevelse var en Glen Garioch Founders Reserve 48%
  • Kvällens överraskning Benriach OB Sauternes 46%
  • Kvällens bästa var ganska lätt - en Port Ellen 8th release tätt följd av Brora OB 30YO 53,2% och en strålande Dallas Dhu G&M 1975-2007 som var otroligt len med en massa kaffe och toffé.

 

Allt som allt en mycket lyckad kväll. Dryga 20-talet samples rann ner, lite halvtaskig korv och hamburgare samt en hel del vatten. Senare på kvällen, taxi tillbaka till hotellet (där vi alldeles säkert blev fint blåsta av chauffören som körde omvägar medans han pladdrade på om kompisars whiskyintressen)

 

Tack Micke och Robban för trevlig sällskap.

 

Slainte!

 

//Lasse

   Micke

 Robert

 Lasse