Happy Dramming.com

Glas

Ej att föredra att dricka whisky ur. Ta hellre en god drink i detta.....

Bästa glasen att prova whisky i är sk provarglas (aromglas)  avsedda för sprit i allmänhet och  maltwhisky  i synnerhet. De är formade som en icke utslagen tulpan (ca 7-8 cm höga och 3-4 cm vid öppningen och en midja som är något bredare än öppningen.

Det viktiga  med en whisky som man skall prova är nämligen egentligen inte hur den smakar utan hur den doftar. Doftar den bra så lär den smaka bra kan man generellt säga. Det finns  även  exempel på en hyfsad smak men trist doft. Jag tycker att man får fram många mer nyanser i doften än i smaken och ibland blir man lite besviken på att smaken inte lever upp till doften. Men doftandet är som sagt en stor del av upplevelsen och provningen av whiskyn.

 

Den som inte vill köpa ett eller flera av de speciella glasen kan tills vidare använda sig av små konjakskupor eller små vinprovarglas. Men jag rekommenderar verkligen att skaffa sig riktiga glas då upplevelsen blir så mycket bättre.

Däremot  fungerar alla glas med raka sidor mindre bra (doften försvinner rakt upp). "Klassiska" s.k. whiskyglas är alltså inte till för att prova whisky, utan för att dricka företrädesvis bourbon, som har en råare och mer påträngande doft.

 

 

Detta är ett sk Portoglas vilket jag oftast föredrar, framförallt vid provningar. Locket är ett roligt tillbehör men inget nödvändigt. Det går lika bra att använda uppochnervända bullformar eller kreditkort vid provningar,

 

Ett sk Glencairnglas som också är mycket trevligt. Lite robustare och ibland ett bättre alternativ. När jag bara njuter en whisky och inte provar använder jag glencairnglset.