Happy Dramming.com

Provning 2007 04 13

 

Ett litet men glatt gäng bestående av Fredrik, Marcus, Jocke, Håkan, Peter W och Lasse började kvällen med att avnjuta Fredriks goda varma mackor och lite öl innan vi gick på whiskyn.

Uppställningen för kvällen var en bra och spännande sammanstättning med fyrs st IB:s (3 Speysides och 1 Highland). Ganska likvärdiga såser som snittade mellan 82 och 85,5 poäng - samtliga ansågs av gänget vara medel men väljgjorda. Fredrik passade samtidigt på att införa ett nytt trevligt upplägg där han berättade lite om varje destilleri och buteljerare. Kul och givande - hoppas andra tar efter och att vi kan fortsätta med det. Mer kött på benen åt folket!!

 

Tamdhu, Chieftans Choice 12YO 43% Cask# 90301&90302

Doftade framförallt spritlik men vi hittade också en hel del sötma och kola samt lite citrus och frukter. Smaken var varm sälta, lite höigt och en del citrus. Aningen fruktig med inslag av rök. "ljung, gräs och hö - lite för nysågat" tyckte Håkan. Förvånasvärt var det bara en som hittade sherryn trots sin sherry finish.

Snitt: 84,5p

 

Tomatin, Chieftans Choice 14YO 43% Cask# 90181-82

Doften som framträdde var framförallt sötma, aningen sherry och lite rök. Alla var ense om att den smakade oerhört mycket och återigen nämndes sötma och sherry med toner av lakrits och sälta. "Stiff upper lipp" av AC/DC enligt Håkan. "Sötvattenstång" tyckte Lasse.

Här får vi nog säga att vi var ganska duktiga. Alla hittade söta vinet från Moscatelfinishen. Om ett Mocscatelvin dessutom görs i Spanska Sherezområdet räknas det som en typ av sherry.

Snitt: 85,5p

 

Linkwood G&M 15YO 43%

Kort spritig doft, lite medicinsk men ändå en viss sötma. Smaken skiljde sig åt ganska kraftigt från doftern då det fanns sötma och hö, en del sälta men allt som allt ganska tam. Marcus vädrade ovädrad fiskestuga i den.

Snitt: 82p

 

Clynelish, G&M CC 1993 12YO

Doftade starkt. Lite salt medicinsk doft kryddat med aningen sötma, främst i form av vanilj och honung. Smakade framförallt sälta, en del hittade syrligheten och ekfatet medans andra tyckte choklad och hö var framträdande. Blöta tändstickor nämndes också.

Detta var whiskyn då vi var minst enade. Poängen varierade från 77-90p. "Braveheart inspirerad" enligt Peter W. "Vaniljstång, den är inlagd och ligger i lösningsmedel i gummiburk" tyckte Håkan (låter ju inte så bra - ändå tror jag han satte en en 88:a på den....)

Snitt: 84p

 

Slainte!

//Lasse