Happy Dramming.com

Provning 2009 09 04

Kl 18,30 öppnade vi upp portarna hemma hos Dan. Svävade in, minglade, tjötade och satte oss till bords någon timme senare. En klassiker på bordet - Flygade Jacob. Gott!!! Banan, jordnötter och Chutney i skålar som tillbehör. Väldans trevligt och välsmakande tyckte vi runt bordet som var Håkan, Marcus, Peter F, Peter W, Mats G, Dan och Lasse.

Dags för provning en stund senare. Blint som vanligt och alla buteljer folieinslagna.

 

Mortlach, OB, Flora & Fauna, 16YO, 43%

Öppnar upp med en doft som tyder på en hel del sherry, aprikos, ganska mycket sötma och frukt. Smakmässigt även här sherry, sursalt, tobak och hö. En trevlig whisky överlag tyckte vi. "Blomma ut med kola i" enligt herr Glamhed. Hmm - okej....

Snitt: 80,3

 

 

Talisker, OB, Destillers Edition, 1996-2008, 45,8%

Snäppet sämre än Mortlachen. Vi fann den stickande, torr fruktig, lite trä. Vi var väldigt överrens i smaken då mer eller mindre samtliga tyckte den var kort och antingen pepprig eller chili-influerad. Även lite sälta och svavel hittades. Roliga kommentarer? Javisst - bl a de här levererades. "Rökt Omega 3" och "Knäcke med modellera - det drog ner den" enligt Marcus och Peter F.

Snitt 80,1

 

Glengoyne, OB, 21YO, 43%

Delat läger kan man säga. Två stycken höjde den ordentligt (Dan och Lasse) medans resten sänkte den. Vi var inte alls överrens. " Fermenterad tång" tyckte Håkan. Vet inte riktigt vad det är men det låter inte som om det hamnar på den positiva sidan.

Höig sherrysötma enades vi om i allafall vad gäller doft. Sherry, olja, hav och labbkänsla framkom i smaken. Den scorade mellan 70 och 87 pinnar så det var en kul provningswhisky

Snitt 78,4

Lagavulin, OB, Destillers Edition, 1991

En flaska som troligen har stått öppnad för länge. Det fanns långt borta i horisonten stråk av något som ev kunde påminna om Islay. Tyvärr en väldigt god whisky som troligen utsatts oxidering och tagit skada. Vi var inte samstämmiga överhuvudtaget i doft eller smak. Poängen  var mellan 80 och 92 och den enda smaknoten som nämndes två gånger var att den var fet.

Snitt 85,1

Avslutnings vis bjöd undertecknad på en riktig blindis som jag fått av en kollega inför provningen. Han hade bränt hemma och kört lite whiskyessens och ville se vad vi tyckte om den. Jag sade inget till de andra stackarna och förvånansvärt nog fick den överlag bra omdömen.

Visst nämndes lite spritighet, ung, omogen och aningen finkel men samtidigt sades det att den var helt ok. Jag kunde aldrig tro att vi skulle bomma på en hembränning. Suck - är vi inte bättre än så? Poängmässigt skulle jag gissa på att gruppen satten den någonstans runt dryga 70-75. Någon var t o m uppe över 85 och nosade.

En vecka senare träffade jag min kollega igen och han frågade vad vi tyckte. Jag sade som det var - en liten besvikelse över att vi inte dissade den mer och att han var duktig på att koka hembränt. Han skrattade gott och sade att det var en dubbelblåsning, även mig hade han velat lura. Såsen i flaskan var en Singleton :-)

 

Avslutnigsvis ett stort tack till Dan för jobbet han lade ner på musiktävlingen som avslutade kvällen nere i Gillstugan. En salig blandning av låtar där vi alla letade röda trådar högt och lågt.

 

 

 

Slainte!

//Lasse