Happy Dramming.com

Whiskymessen 2011

 

Så var det då äntligen dags igen. 2:a April var ett länge emotsett datum. Med min whiskyvapendragare i whiskymässor Robert från Oslo satte vi oss i bilen runt 5-tiden på morgonen och styrde kosan söderut. Över Öresundsbron, genom Köpenhamn och vidare västerut. Målet för helgen är Kolding där årets Whiskymesse gick av stapeln.

 

Vi äntrar in vid 10-tiden och en lång härlig dag tar sin början. Vår vana trogen sparkar vi igång direkt och djupdyker in i i montrarna. På whiskymessen är det "fria" smakprover som ingår i entréavgiften. Ca 150 st och sedan finns ett stort antal därutöver som man får betala för. 

Första dramen för dagen slank ner och vi valde Kilchoman och Octomore. Två riktiga rökare, unga men oerhört lovande som vi var nyfikna på hur de utvecklats sedan senast vi provade dem. Själv ska jag ju till Islay i september och hämta hem 24 flaskor Octomore The Beast som beställdes på senaste Islay resan 2005. Två av dem är Robert så givetvis var även han sugen på att testa. Och inte blev vi besvikna. Octomore 2 samt Orpheus provades. 82-83 poäng. 152ppm i den första så det var en skarp rackare. Fullt med tjära och rök, läder samt olja. Mumma för två whiskytörstande vikingar. 

Det visade sig vara jämnt skägg mot Kilchoman. Summer och Winter release 2010 samt Denmark Cask 3 testades. Även dessa tre fick 82-83 poäng. 

 

Därefter följde diverse sorter såsom Glencadam, Fettercairn, Imperial, Hazelburn, Port Askaig samt många många till. Mitt på dagen stänger mässan för 1 timmas paus innan det är dags för kvällspasset. Pausen utnyttjades till mat samt mändger av vattendrickande. Märkligt hur mycket whisky man kan få i sig på en dag utan att bli berusad om man samtidigt häller i sig 7-8 liter vatten. Många toa-besök blev det dock....

 

Braunstein och Stauning var mässans två trevligaste överraskningar. Även danskar är bra på det här med whisky visade det sig. Hästlängder före Mackmyra. I alla fall Braunstein och speciellt Library Collection 11:1 rekommenderas.

Mässans höjdare var annars en Dalmore från 1995 Castle Leod som samlade ihop hela 91p. Tätt följd av en Benriach 1977, Tawny Port Cask4450 på 90p samt en Brora OMC #2294, även den på 90p. 

Och bottenskrapet denna gång utgjordes av Amrut Fusion samt en Imperial från 1994. Inte mycket att skriva om hem till morsan där inte.Totalt blev det hela 31 nya sorter provade samt några gamla godingar. En allt som allt hellyckad dag. 

 

Bästa minnet från den här resan utspelade sig dock på kvällen. Med Robert händer alltid något :) Förra gången i Kolding fick vi ju en väldans sen hemfärd med inställda färjor och punktering. Men i alla fall - efter avslutad Pizza på en lokal restaurang ställde vi oss vid fotbollsspelet och rockade loss. Kungar!! Ett sådant där som Chandler och Joey har i "Vänner". Vi ansåg oss som ganska duktiga och sköt och slet för fulla muggar. När spelet var slut blev vi utmanade av två unga tjejer från trakten. Varför inte tänkte vi? Det kunde ju vara kul. Not!

Shit va vi fick stryk. Visste ni att det går att dribbla och passa i det där spelet? Inte vi heller. 10-0 blev det i alla fall till slut och med sårad stolthet vandrade vi därifrån.

 

Nästa år blir det säkert Kolding igen men vi undviker nog de lokala brudarna den gången.

 

Slainte!

//Lasse