Happy Dramming.com

Provning 2010 09 17

 

Så var det dags igen för en efterlängtad provning i SMWSG. Hela sommaren har passerat sedan den senast och vi längtade. Även om längtan var stor fick orginaldatumet skjutas fram två veckor då det krocade med alltför många aktiviteter hos de ärade klubbmedlemmarna. Nåväl - uppslutningen blev bra, närvarande var Fredrik, Marcus, Håkan, Jocke, Mats A, Anders, Christian, Peter F, Mats G och Lasse. Vi hälsar också Chrisitan formellt välkommen i gänget som nu beslutat sig för att ansluta på riktigt.

 

Kvällens värd Anders dukade till bords med en härligt mustig kycklinggryta med tillhörande ris och attiraljer. Inte bara hos oss var kvällen efterlängtad, Anders hund Zorro verkade också ha längtat då han fick tokspel när vi kom. Leka, leka, leka, springa springa springa. Stackars parkett....

 

Anyway - efter god mat och trevliga samtal satte vi igång med kvällens provning. I vanlig ordning bestämmer värden vad som skall provas. Två nya godingar inhandlade i kombo med två ur klubbens barskåp.

 

 

Highland Park, Earl Magnus edition 2, 12YO, 55%

En väldans trevlig öppning. Den släpptes på SB på onsdagen 15/9 och var en efterlängtad uppföljare till edition 1. 1049 riksdaler ligger den på. Skulle den leva upp till det? Vi sprättar korken och finner hounung, gräs, viol och sherry som de primära ingridienserna. Kul och bra! Smakmässigt är den varm och lång. Svavel, krut och en ganska fet whisky. En bra öppinng tyckte de flesta av oss. Endast Peter F hade den under 80 pinnar. Eller som Jocke sade - den har en ester i sig, ett stänk av obehaglighet.

Snitt 83,3p

 

Caol Ila, DE, 43%

Oj vilken whisky. Den var inte bra. Vattenskadad? Hur länge har den varit öppnad egentligen. Nej det här var inget som föll oss i smaken men ändå kul att se vad oxidationen kan göra med en flaska som varit öppnad ett tag. Visserligen mycket sälta i doften samt lite hö, rök, ensilage och svett. Smakmässigt inte heller någon höjdare. Även här en hel del sälta samt hö och citrus. Christian sätter ribban högt och utmanar våra kära grannar genom att kläcka följande: -om norrmänn hade gjort whisky hade detta varit en. Nice!

Snitt 76,9p

 

Dags för att gå och pudra näsan tycker Mats G och reser sig upp. Hunden Zorro som äntligen lyckats slappna av en stund får återigen tokspel, rusar upp, ränner runt och följer Mats i hopp om nya spännande bollekar. "Ska du med och pissa i kors?" Häpp.

 

Isle of Jura, Prophecy, bottled 2009, 46%

Kvällens andra nya sås. Inte heller denna föll oss riktigt i smaken men det var nog mest undertecknad som sänkte snittet rejält. Jag har svårt för söta whiskies som smakar för mycket godis. Gott men det är inte whisky. När det dessutom infinner sig peppar går det bort direkt.

En positiv unkenhet, skämd söt och torr doft. Gansk okomplex sak. I smaken enades vi om peppar, kola, varm, sötma och kanel. Den kör i diket på slutet tyckte Jocke säger ganska mycket om denna whisky. Christian är uppvuxen på Öckerö och tyckte den doftade åldrande fiskarhustru. Vi andra var inte säkra på hur han kunde göra denna jämförelse och vill nog inte heller veta.

Snitt 75,4

 

Mortlach, Flora & Fauna, 16YO, 43%

Kvällens vinnare. Trevlig sötma öppnar upp. Följs av sherry, frukt och marmelad. En trevlig sak. Även i smaken är sötman dominerande. Lite tobak, sherry, läder och cohibacigarrer. Avslutar med en touch av kola och peppar.

Snitt 84,3

 

Kvällen fortsätter och lite slattar kommer fram på bordet. Vi språkar och skrattar. Peter F överbevisas om Iphones förträfflighet. Han påstår att det bara är vissa appar som är roliga ( i detta fall Akinator) men vi andra är säkra på att han inom kort knallar iväg och köper en ny Iphone. I takt med att whiskynivån i flaskorna minskade insåg vi att vårt förråd av dessa härliga droppar minska alltför fort och antal flaskor inte är så många de borde vara. Diskussioner inleds om nästa års medlemsskapspeng. Den får nog höjas om vi ska kunna fortsätta. Mer diskussion och beslut följer säkerligen på nästa provning som är hos Jocke den 5/11

 

Slainte!

//Lasse

  HP   Caol Ila Jura Mortlach Snitt
Fredrik 83 81 81 87 83,0
Marcus 83 71 78 85 79,3
Håkan 81 80 77 85 80,8
Jocke 74 79 81 83 79,3
Mats A 85 83 83 86 84,3
Anders 90 75 85 85 83,8
Christian 81 70 60 80 72,8
Peter F 85 80 70 81 79,0
Mats G 87 85 81 88 85,3
Lasse 86 65 58 83 73,0
Snitt 83,5 76,9 75,4 84,3 80,0