Happy Dramming.com

En ganska unik Glen Grant provning

Glen Grant Destillery

Är du sugen på att uppleva en lite annorlunda vertikal så är detta tillfället! Whisky från sex olika årtionden från ett och samma destilleri. Är det någon skillnad från då till nu och däremellan? Svar ja.

Från andra världskrigets slut via året då Sverige tog silver i fotbolls VM via året då England blev världsmästare via Ralf Edströms oförglömliga volleymål för att avsluta det olycksaliga 2-1 året och dåliga Costa Rica minnen.

Med denna förfrågan gick jag ut och kollade intresset för en extraprovning mitt i sommaren. Tanken var att prova en Glen Grant från varje årtionde från 1940-talet och framåt och se hur den utvecklas. Och visst fanns det intresse i klubben. Nio st var vi som fick lyckan att testa denna hyfsat unika uppställning, nämligen Håkan, Peter F, Dan, Mats G, Mats A, Marcus, Fredrik, Jocke och Lasse.

 

Glen Grant G&M 1990-2008 40%

Frisk ek, syrlig, marmelad och krusbär i doften. Kola, kåda och tändsticksplån i smak

Snitt: 82p

 

Glen Grant John Milroy Selection 1984-2006 46%

Oljig, sherry, marmelad och lite bär kom först. Sedan smuttade vi lite lätt fram bland annat kola, sherry och krut. Denna var lite torr och dammig.

Snitt: 81p

 

Glen Grant Duncan Taylor Rare Auld 1974-2006 49,8%

Det tar sig. Ju äldre de är desto finare verkade vi tycka att de var. Här var det återigen ek och kola. Lätt rök samt salt. Något bränt och litelakrits. Mkt sälta

Snitt: 84p

 

Glen Grant G&M 1966-2006 40%

Nu börjar vi närma oss.... Sherry och sötma. Mycket. Kola, citrus och rök. En välbalanserad whisky som upplevdes som mjuk och härlig.

Snitt: 84p

 

Glen Grant G&M 1958-2006 40%

En femtiotalare som sannerligen inte gick av för hackor. För många i gänget var det första gången att testa whisky från 50-talet och ingen av oss blev besviken. Återigen den karakteristiska kola i både doft och smak. Sherry även här men även lite mandel och vanilj. Den brända touchen kändes också men här i kombination med en fruktighet.

Snitt: 90p

 

Glen Grant G&M 1945-1981 40%

Så var vi då framme vid resans slut. Var det då bättre förr? Svar ja!! Nog var den annorlunda alltid. Den kändes faktiskt "gammal" på något sätt. Själv tyckte jag den påminner om hur det doftar i gamla mor- och farföräldrars bostäder (positiv doft). I övrigt hittade vi en bränd sötma, smörkola och naturligtvis kola. Smaken var mycket kola men även sågspån och en syrligt hö.

Snitt: 93p

 

Slainte!

//Lasse