Happy Dramming.com

Provning 2010 04 23

 

Hemma hos Håkan i Grimmered samlades vi, sex som vanligt hugade whiskytörstande klubbmedlemmar för vårens andra provning. Efter diverse omflytningar av datum och strul för värden att ta sig hem genom askmoln från Hong Kong satt vi äntligen där.... Håkan, Mats G, Jocke, Marcus, Peter F samt undertecknad. Som brukligt bjöds det på lite god mat först - denna gång i form av en mustigt härlig köttgryta.

Marcus korkade upp Mackmyras Brukswhisky som referens och vi zippade lite medans vi så smått planerade för vår skottlandsresa i höst. Vi enades i stort om Lasse föreslagna plan att besöka Dufftown i slutet av september. Alla såg fam emot det och 7 st från klubben är vi som skall göra denna resa oförglömlig..... Det är ju i alla fall sex år sedan vi var där senast så det är sannerligen på tiden. Nu sparkar vi igång planeringen på allvar i alla fall. Marcus ordnar med hyrbilar (bäst så - då slipper han åka Ford), Håkan checkar och bokar flygbiljetter och Lasse tar sig an att hitta boende.

Nåväl, en bit in på kvällen gav vi oss i kast med kvällens flight och som vanligt på våra provningar är allt helblint för alla utom för kvällens värd.

 

Först ut:

 

AnCnoc, OB, 12YO, 40%

Svår doft tyckte vi (eniga om att den nog varit öppnad för länge) och enda gemensamma nämnaren vi hittade var fruketn. Smakmässigt bjöd den på sälta, sötma, lite sur och en avslagenhet som inte var positiv. Bananiska inslag tyckte undertecknad medans Jocke fällde kommentaren "den jäveln går ner i spagat med en gång"

Snitt 79,3p

 

Mackmyra, OB, Elegant/sherry, lagrad i Bodås, #03-458, 45,9%

Kraftig sötma öppnar upp denna whisky och fortsätter med mörka bär,örter och marmelad. Sötman även genomträngande i smaken som laddar upp med lite mandel, något krutig och lite lite röktouch. En riktigt höjdare faktiskt tyckte de flesta av oss. Riktigt kul att Mackmyra kan leverera bra sås och inte bara bulkwhiskyn de hittills släppt på SB. Udda, spännande sak var vi helt klart eniga om i alla fall.

Snitt 86,5p

 

Strathisla, G&M, 25Y, 43%

En helt ok whisky som dock inte når upp till några höjder trots sina 25 år på fat. Fruktig, äpplelik, lite kol och ved hittade in i våra näsor i alla fall. Ganska salt tyckte vi om smaken men även att den var mjölig och dammig samt en väldigt kort smak. "Äpplesvett? Undrar om det äpplet varit lagrat i en armhåla" var en go kommentar av Håkan.

Snitt 80,7

 

Bunnahabhain, OB, Darach'ur, batch no1, 46,3%

Yiak! Vad var detta? Håkan tyckte den verkade kul när han på väg hem från Hong Kong såg den i en taxfree och slängde ner den i påsen. Unket, gummi och fotsvett enades vi om. Inte bra... Smakmässigt inte bättre då vi landade in på sur, jäst och konstlad. Nja, detta var ingen bra bunna i alla fal eller som Marcus sa: "svårt att låta bli att inte rysa" Å andra sidan sade någon (kommer inte ihåg vem tyvärr) "den gör jobbet, jag blir en kul människa...."

Snitt 72,2

 

Slut på en härlig kväll. Tack alla! Som vanligt avslutades det med Spotifys hjälp av en röda tråden quiz i musikens tecken. Kul kul kul!! Vi hörs och ses snart igen. Over and out.

 

Slainte

/Lasse