Happy Dramming.com

Ardbeg Destillery

Provning 2008 09 05

 

Vi samlades hemma hos Lasse en härlig Septemberkväll för att köra en efterlängtad Ardbegvertikal. Närvarande var Håkan, Peter F, Jocke, Fredrik, Marcus, Mats A, Mats G och Lasse. I tillägg till dessa även två st gäster: Christian och Dan. Förhoppningsvis får vi se mer av dessa herrar i framtiden.

 

Nåväl - efter en lättare måltid dukades vertikalen upp på bordet. Vi tänkte gå igenom resultatet av Ardbeg efter det att de köpts upp av Glenmorangie 1997 och följa deras resa fram till den nya 10-åringen. Ikväll var det dock ingen blindprovning:

 

Ardbeg TEN L6

Som referrenswhisky startade vi med denna. En härligt, stilig sak som knappast kräver någon närmare presentation.

Ikväll snittade den 91p

 

Ardbeg Very Young 1998-2004 58,3%

Startade upp med sexåringen som slog de flesta av oss med häpnad. En robust sak, aningen finkel men ändock len i sin framtoning. Det här kan bli bra....tänkte de flesta. Svavel, rök, läder, krut, aska, sötma i form av honung och marmelad.

Snitt: 85p

 

Ardbeg Still Young 1998-2006 56,2%

Fortsätter med den lite äldre systern som nu är 8 år. Rå power pratar vi här. Mer kantig än VY och förutom de karakteristiska Ardbeg-dragen fann vi även russin, mörk choklad och lite apelsin. En otämnd best på väg....Rutten grape tyckte Christian för det här var inte hans cup of tea. Ett par av oss var nog lite besvikna och rädda för vart det skulle bära hän. Även om snittet var bättre än VY var vi ett par som höll den för sämre.

Snitt: 87p

 

Ardbeg Almost There 1998-2007 54,1%

Snart är vi framme vid resans slut. Dags för nio-åringen. Här var det lite finkel, någon kokt grönsak.  Sälta, vanilj, rök, tjära, hav, smörkola och lakrits. Trevlig upplevelse och på rätt spår igen för de av oss som tyckte att SY hade doppat.

 

Snitt 88p

 

Vi tog här en liten paus i provningen för att låta smaklökarna återhämta sig.

 

Ardbeg Lord of the Isles L2 46%

Med nya friska smaklökar stack vi emellan med en riktig kejsare. En härlig 70-tals Ardbeg som fick idel, ädel hurrarop. Honungskompott mitt bland den milda komplexa röken. Lite vanilj. Aningen sherry. Blommor och sötma. "Rökt sik eller om det var rökt lax" tyckte Dan. Strålande var alla överrens om i alla fall och kvällens vinnare i storslagen form

Snitt 94p

 

Ardbeg Môr 57,3%

I Pr-syfte släpptes 2007 en 10-årig Ardbeg på 4,5 liters flaska som destillerade när Glenmorangie satte fart på pannorna igen 1997. Endast 1000 flaskor släpptes av denna best och lyckligtvis hade vi fått tag på lite smakprover så att alla kunde få testa. En förhållandevis torr upplevelse tyckte många. Söt smörkola, kakor, rå tjära, rök, tobak, läder och en härlig pepparhet. Torv i avslutningen. En alltigenom angenäm sak.

Snitt: 90p

 

Ardbeg Renaissance 1998-2008 55,9%

Avslutningsvis - inte den nya "tian" men väl en tioåring i CS utförande. Kvällens tvåa och alla eniga om att Ardbeg står sig väl rustade inför framtiden. Kanske inte jämförbart med svunna tider men ändå... Kraftig och robust. Full med smörkola, svavel, jod, lakrits och peppar. Givetvis också sälta, rök och hav.

Snitt: 93p

 

Slainte!

//Lasse