Happy Dramming.com

Whiskyregioner

Whiskyregioner

De fyra klassiska regionerna i Skottland är Highland, Lowland, Islay och Campbeltown. Highlandregionen är så stor och innehåller ett stort antal destillerier så därför brukar den delas in i flera delar (bl a norra, södra och östra men jag väljer att enbart skilja ut Speyside). Även Islands anser jag kan räknas som en egen region. Det finns väl egentligen ingen erkänd klassificering av regioner utan alla författare brukar välja sin egen uppdelning.

 

Orsak till uppdelning av regioner är att det finns generella särdrag som präglar whiskyn från olika regioner. Dels vattnet, dels kommer ofta torven därifrånn även om den ibland blivit transporterad en bit. Hav och tradition spelar givetvis också in liksom klimat och tillverkningsprocesser.

 

Speyside

Här finns det i särklass flest destillerier och det är anledningen till att det räknas som egen region även fast det ligger i Highland. Floden Spey rinner rakt igenom området och därifrån har området fått sitt namn och många destillerier tar sitt vatten därifrån. Många smakgrupper finns representerade här och whiskyn har mycket karaktär även om de oftast är milda, fruktiga och söta och lämpar sig bra som bjudwhisky till den icke erfarne whiskydrickaren. Det har sagts att 70% av världens maltwhisky kommer från Speyside.

 

Highlands

Den störsa av regionerna, det täcke 2/3 av Skottlands yta. Det innebär att den finns rum för många olika typer av whisky och här är variationen som störst mellan de olika typerna, mycket beroende på olika typer av klimat och variation på råvaror. Whiskyn härifrån är smakrik, kraftig och påverkas i norr mycket av havet medans man i söder hittar mer sherrytoner och fruktighet. Viss rökighet ofta även om den inte går att jämföra med whisky från Islay

 

Lowlands

Skottlands södra del som är betydligt bördigare och varmare än in norr. Det är ett platt område utan berg. Whisky som tillverkas här är inte så variationsrik och saknar rökigheten från torven. Den är oftast mild, torr, lätt och lite blommig. Den har egenskaper som gjort den populär i blends samt är ofta en bra inkörsport för nybörjare pga sin mildhet. Passar ofta bra före maten. Men även här finner vi komplexa och fina whiskies som t ex St Magdalene.

 

Campbeltown

Under 1800-talet landets näst viktigaste region efter Highlands. Det fanns då ett 30-tal destillerier världens lilla "whiskyhuvudstad" Campbeltown men har under årens lopp reducerats till tre: Springbank, Glen Scotia och Glengyle. Whisky härifrån särpräglas en del av sältan från havet som den får genom sin lagring. Dess popularitet och särpräglade smak samt framförallt genom sin historia är väl de avgörande faktorerna för att det fortfarande klassas som en egen region. Ofta är whiskyn härifrån elegant, salt, lätt rökig och viss sötma

 

Islands

Det är en egen region och skall inte blandas ihop med Islay. Islands består av öarna Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlands och Skye. Dock så diskuteras det alltjämt ifall Orkney (Highland Park) skall tillhöra Highlands eller ej....Whiskyn från dessa öar liknas oftast som en mildare variant än de från Islay med sälta, torv och klar rökighet.

 

Islay

Här finner vi den i särklass kraftigaste och tyngsta whiskyn i landet. På denna lilla vindpinande ö producers några av de stora - Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin. De är oftast mycket rökiga, tjäriga och kraftfulla med stor personlghet. Lagring ger dem även tång och sälta från havet. En sak som påverkar vattenkvaliteten här ute är avsaknaden av bekämpningsmedel då det inte finns något jordbruk här. En gång i tiden fanns det på denna lilla ö hela 23 destillerier men nu är det bara 7 kvar samt det nystartade Kilchoman.