Happy Dramming.com

Lagavulin Destillery

WHISKY ELLER WHISKEY?
Till att börja med tillverkas "whisky" i Skottland och "whiskey" på Irland och i USA. Japan och Kanada har dock tagit efter den skotska stavningen och på deras flaskor står det "whisky". I maltwhisky ingår enbart mältat korn. Grain whisky och whiskey från Irland och USA består av flera slags spannmål, t.ex. råg, vete och majs.

 

 

SINGLE MALT WHISKY

Framställs vid ett och samma destilleri och innehåller enbart mältat korn. När den tappas på flaska kan en single malt innehålla whisky från flera års produktion från samma destilleri. Om det står 10 years på etiketten så betyder det att den yngsta ingående whiskyn har mognat på fat i 10 år.Måste ligga på fat i minst 3 år för att på kallas whisky i Skottland.

 

GRAIN WHISKY
Framställs genom kontinuerlig destillation. Mältat korn och omältat spannmål destilleras i två kolonner under tryck av het vattenånga. Metoden ger sprit med högre alkoholhalt. Den mognar snabbare än maltwhisky, eftersom den är renare och innehåller färre sekundära beståndsdelar. Amerikansk och kanadensisk whisky är av denna typ med en mindre rökig smak.

 

 

BLENDED

Whiskyn blended whisky består av både single malt och grain whisky. Blandningar som går under benämningen "de luxe" håller högre procent malt och visar ofta åldern på etiketten. På samma sätt som med single malt avser siffran den yngsta ingående whiskyn. Johnny Walker Black Label består av 40 olika whiskysorter te x. Bland whiskyns Rolls Royce är J&B Ultima, till vilken blandningsmästaren Dr Robert McIlroy använt 128 olika sorter.  

VATTED MALT
Får man genom att gifta ihop maltwhisky från flera destillerier. En vatted malt kommer ofta från destillerier i ett särskilt område, som tex. Pride of the Lowlands. På etiketten står det Pure Malt eller Scotch Malt Whisky. Den får inte kallas single malt.
 

BOURBON

Är kanske den mest kända whiskytypen. Den görs på minst 51 % majs, resten är oftast råg och kornmalt. Den lagras på nya kolade ekfat. Ekfaten kolas genom att brännas hårt på insidan och faten får inte användas mer än en gång,. Det sägs att bourbon upptäcktes av en slump på grund av att en amerikansk bonde hällde sitt destillat i kolade vita ekfat för att mogna. Four Roses och Wild Turkey är nog de mest bekanta i Sverige.

 

SINGLE GRAIN WHISKY
Framställs i destillerier som har specialiserat sig på ett omältat spannmål. Denna typ av whisky saluförs av olika bolag. Åldern som anges på flaskan talar om hur länge den yngsta ingående whiskyn har mognat på fat.

 

CORN WHISKEY

Den här typen av whiskey måste vara gjord på minst 80% majs. Nya kolade ekfat får inte användas vid eventuell lagring.

 

RYE WHISKEY

Rye whiskey är gjord på minst 51% råg och måste, liksom bourbon, lagras på nya kolade ekfat.