Happy Dramming.com

Rökig whisky

Rökigheten eller torvsmaken ('peatiness' på engelska) kommer av att man vid rostningen av malten använder torv som bränsle.

Lagavulin använder numera malt med 35ppm fenoler, men den 12-åriga eller 16-åriga whisky som kan köpas i handeln idag gjorden på malt med 50ppm fenoler varför Lagavulin förmodligen är den mest rökiga whiskyn i handeln idag. Ekfatslagringen gör whiskyn något mildare varför t ex en 12-årig Lagavulin är mer rökig än en 16-årig syster. Det sägs dock att de ändrade receptet runt 1992-1993 så den whiskyn som kommer att finnas i handeln fr o m 2008-09 (kanske t o m 2010) kommer att vara mindre rökig. Jag är inte helt säker på exakt när det blir så - ut och köp på er mina vänner!!!

Rökigheten brukar mätas i ppm (part per million) fenoler i malten. PPM fenoler i malten är en sak och ppm fenoler i den färdiga whiskyn en annan. Man förlorar ungefär två tredjedelar på vägen. För Ardbegs del användes förr malt med väldigt mycket fenoler. Hur mycket är höljt i dunkel, men det var betydligt mer än de 42ppm som används idag.

Så en Ardbeg från 1974 eller tidigare är något av det mest rökiga man kan hitta. Dock är de flesta Ardbeg från den här tiden av den mer vällagrade sorten, dvs tiden i faten har tonat ner röksmaken ganska rejält. Ardbeg var som bekant stängt mellan 1981 och 1989 men allt som producerades mellan 1990-1996 innehöll ca 14ppm fenoler i den färdiga whiskyn (motsvarande 42ppm fenoler i malten).

 

I och med nystarten av Ardbeg med Glenmorangie som ägare 1997 har man återigen höjt fenolhalten så den nya Ardbegen innehåller ca 50ppm i malten. Ardbeg kommer då att bli den mest rökiga whiskyn som kommer att finnas tillgänglig..

 

Om några år släpper dock Brucihladdich sin Octomore I och den kommer att innehålla 80ppm i malten. Något år senare skall Octomore II The Beast släppas och skall enligt uppgift vara ännu rökigare - vid ett tillfälle har det uppmätts en fenolhalt på 167ppm. Vad som blir i slutprodukten återstår att se för jag vet inte om 167ppm gäller hela produktionen eller om det bara var en viss del av den.

Även ett annat nystartat destilleri på Islay, Kilchoman kommer att bli en rökig rackare. Deras fatprover tyder i alla fall på det. År 2011 släpps den första officiella buteljeringen som då är en 5-åring. Då får vi se....

 

I Per Ellsebergers bok "Skotsk Whisky - allt om maltwhisky" finns denna data om fenoler på olika destillerier:

Aberfeldy 2,9ppm

Aberlour 3ppm

Ardbeg 50ppm

Ardmore 8ppm

An Cnoc 0ppm

Auchentoschan 0ppm

Bowmore 20ppm

Brases of Glenlivet "nära" 0ppm

Brora 40ppm

Bruichladdich 2ppm

Bunnahabhain 2ppm

Caol Ila 30-40ppm

Caperdonich "nära" 0ppm

Cardhu "nära" 0ppm

Clynelish 5ppm

Deanston 0ppm

Gettercairn 0ppm

Glenallachie <3ppm

Glenburgie <3ppm

Glen Deveron 0ppm

Glen Garioch <1ppm

Glen Keith "nära" 0ppm

Glenkinchie 0ppm

Glen Moray 2-3ppm

Glenturret 5ppm

Hazelburn 0ppm

Highland Park 20ppm

Imperial 4-6ppm

Lagavulin 35ppm

Laphoroaig 35ppm

Ledaig 35ppm

Loch Dhu 0ppm

Macduff 0ppm

Mortlach 4-6ppm

Octomore 80ppm

Old Pulteney 0ppm

Pittyvaich 0ppm

Port Charlotte 40ppm

Royal Brackla <5ppm

Scapa 0ppm

Talisker 25ppm

Tamdhu 0ppm

Teaninich 0ppm

Tobermory 0ppm