Rökigheten eller torvsmaken ('peatiness' på engelska) kommer av att man vid rostningen av malten använder torv som bränsle.
Lagavulin använder numera malt med 35ppm fenoler, men den 12-åriga eller 16-åriga whisky som kan köpas i handeln idag gjorden på malt med 50ppm fenoler varför Lagavulin förmodligen är den mest rökiga whiskyn i handeln idag. Ekfatslagringen gör whiskyn något mildare varför t ex en 12-årig Lagavulin är mer rökig än en 16-årig syster. Det sägs dock att de ändrade receptet runt 1992-1993 så den whiskyn som kommer att finnas i handeln fr o m 2008-09 (kanske t o m 2010) kommer att vara mindre rökig. Jag är inte helt säker på exakt när det blir så - ut och köp på er mina vänner!!!
Rökigheten brukar mätas i ppm (part per million) fenoler i malten. PPM fenoler i malten är en sak och ppm fenoler i den färdiga whiskyn en annan. Man förlorar ungefär två tredjedelar på vägen. För Ardbegs del användes förr malt med väldigt mycket fenoler. Hur mycket är höljt i dunkel, men det var betydligt mer än de 42ppm som används idag.
Så en Ardbeg från 1974 eller tidigare är något av det mest rökiga man kan hitta. Dock är de flesta Ardbeg från den här tiden av den mer vällagrade sorten, dvs tiden i faten har tonat ner röksmaken ganska rejält. Ardbeg var som bekant stängt mellan 1981 och 1989 men allt som producerades mellan 1990-1996 innehöll ca 14ppm fenoler i den färdiga whiskyn (motsvarande 42ppm fenoler i malten).
I och med nystarten av Ardbeg med Glenmorangie som ägare 1997 har man återigen höjt fenolhalten så den nya Ardbegen innehåller ca 50ppm i malten. Ardbeg kommer då att bli den mest rökiga whiskyn som kommer att finnas tillgänglig..
Om några år släpper dock Brucihladdich sin Octomore I och den kommer att innehålla 80ppm i malten. Något år senare skall Octomore II The Beast släppas och skall enligt uppgift vara ännu rökigare - vid ett tillfälle har det uppmätts en fenolhalt på 167ppm. Vad som blir i slutprodukten återstår att se för jag vet inte om 167ppm gäller hela produktionen eller om det bara var en viss del av den.
Även ett annat nystartat destilleri på Islay, Kilchoman kommer att bli en rökig rackare. Deras fatprover tyder i alla fall på det. År 2011 släpps den första officiella buteljeringen som då är en 5-åring. Då får vi se....
I Per Ellsebergers bok "Skotsk Whisky - allt om maltwhisky" finns denna data om fenoler på olika destillerier:
Aberfeldy 2,9ppm
Aberlour 3ppm
Ardbeg 50ppm
Ardmore 8ppm
An Cnoc 0ppm
Auchentoschan 0ppm
Bowmore 20ppm
Brases of Glenlivet "nära" 0ppm
Brora 40ppm
Bruichladdich 2ppm
Bunnahabhain 2ppm
Caol Ila 30-40ppm
Caperdonich "nära" 0ppm
Cardhu "nära" 0ppm
Clynelish 5ppm
Deanston 0ppm
Gettercairn 0ppm
Glenallachie <3ppm
Glenburgie <3ppm
Glen Deveron 0ppm
Glen Garioch <1ppm
Glen Keith "nära" 0ppm
Glenkinchie 0ppm
Glen Moray 2-3ppm
Glenturret 5ppm
Hazelburn 0ppm
Highland Park 20ppm
Imperial 4-6ppm
Lagavulin 35ppm
Laphoroaig 35ppm
Ledaig 35ppm
Loch Dhu 0ppm
Macduff 0ppm
Mortlach 4-6ppm
Octomore 80ppm
Old Pulteney 0ppm
Pittyvaich 0ppm
Port Charlotte 40ppm
Royal Brackla <5ppm
Scapa 0ppm
Talisker 25ppm
Tamdhu 0ppm
Teaninich 0ppm
Tobermory 0ppm