Happy Dramming.com

Provning 2010 02 05

Klubben styrde riktningen till Kållered och hem till Mats A. Han bjöd på god mat, lite öl och trevlig samvaro en stund innan det var dags att landsätta dagens provning. Med facit i hand var alla nöjda med blandningen han åstadkommit, mycket olika typer av whisky och en spretig (i positiv bemärkelse) inriktning. Stort tack Mats!

 

Närvarande var Marcus, Peter W, Jocke, Dan, Peter F, Anders, Mats A och Lasse. Innan provningen meddelade undertecknad att Roger i år har för avsikt att kliva ur klubben och vara passiv ett tag. Enligt klubbens stadgar är han dock välkommen tillbaka närhelst han själv önskar. Dan däremot som varit passiv några år och gästspelat under sista året gick i andra riktningen och är numera fullvärdig medlem igen. Skönt att lämna hang-around träsket bakom sig ;)

Nåväl. Vi startar upp kvällens flight bestående av som vanligt fyra malter.

 

Yamazaki, OB, 12YO, 43%

En bra start på kvällen. Denna japan är väldigt söt med inslag av gräs i doften. Smakmässigt bjöd den på smörkola, sälta. Lite sträv och pepprig tyckte några. De flesta tyckte den var helt ok utom möjligen Peter W som fällde följande kommentar: "sen smakade jag och då slog kemiske Ali till". 74 pinnar gav han den vilket ändå är hyfsat, en liten bit under medel.

Snitt: 79,1 p

 

Aberfeldy, OB, 21YO, 40%

Kvällens andra whisky var en överraskning och spred rösterna ganska bra. Mellan 74 och 85 poäng landade den in på. Personligen trodde jag det var en för gammal HP men ack så fel man kan ha. En härsken, gräsig citrusdoft hade den i alla fall. Mycket sälta, en touch av rök och väldigt mjuk men lite klen i smaken. "En whisky för räddhågsna" tyckte Peter F.

Snitt: 79,4p

Marcus, Peter W och Jocke

 

Anders och Mats A

 

Killkerran, OB, NAS, 46%

Kvällens stora överraskning för flertalet av oss. Denna bör vara ganska ung men ikväll satt den som ett smäck i gommen. Väldigt spännande sås som helt ändrade karaktär från doft till smak. Doften var mycket päron, en del härskenhet och positiv svett?!?. Smakmässigt bjöd den på balanserad sälta, läder och lite oljg fyllighet med inslag av svag tjära. "Här var det fotsvett - inte fotsvamp" tyckte Peter W. Föll de flesta av oss i smaken då vi scorade mellan 81 och 88 poäng, den enda som inte tyckte om den var Marcus som satte en 70 poängare på den.

Snitt:83,8p

 

Benriach, Maderensus Fumosus, 13YO, 46%

Sist ut var en goding som återigen föll de flesta på läppen. Alla utom Anders höjde den ganska bra med 83 pinnar och uppåt. Bra sälta, hav, läder och aningen tändsticksplån i doften. Mycket sälta i smaken som följs upp med lite tjära, aningen rök, olja och smör. En lyckad avslutning på provningen.

Snitt: 85,4p

 Dan och Peter F 

 

Vi diskuerade även en eventuell Skottlandsresa till hösten. Undertecknad hade i förväg mailat ut ett prospect och förslag på upplägg där utgångsläget var en Speyside tripp med boende i Dufftown sista helgen i september då deras whiskyfestival äger rum. Islay gjorde vi senast och även om lockelsen dit är enorm så räcker tiden nog inte tilll. Det blir antingen eller. Vi enades om att sista datum för att anmäla sitt "bindande" intresse var 28/2 genom mail till undertecknad och i skrivande stund är vi sex stycken (Marcus, Peter W, Mats G, Peter F, Jocke, Lasse) som snarast skall träffas och planera detaljerna för denna resa. Vi alla ser fram emot den och förväntningarna är höga....

 

Kvällen avslutades som vanligt med introtävlingar och röda tråden a la Dan. Högt i tak och jubel i busken blev det när Anders och jag avgick med segern. Härligt som Tommy Söderberg brukade säga. Nåväl, det var allt för denna gång. Nästa provning äger troligen rum den 16/4 hemma hos Håkan. Orginaldatum är på långfredagen men pga det så flyttas provingen.

Slainte!

//Lasse