Happy Dramming.com

Provning 2011 02 04

 

Äntligen dags för årets första provning. Denna gång hemma hos Peter Wells. Närvarande var Marcus, Anders, Fredrik, Lasse, Mats G, Mats A, Håkan, Peter W, Peter F, Christian och Dan.

Nytt år - nya insatser. Vi har inför det här året höjt medlemsavgiften något och även tagit beslut på att alltid starta upp provningarna med en och samma referenswhisky genom hela året. Som första värd för året fick Peter göra valet och han gick för Clynelish OB 12YO. Ett bra val tyckte vi andra. 

Som vanligt startar provningen upp med en god bit mat och idag vankades sjömansgryta samt öl. Satt fint i magen gjorde den.

 

Nåväl, låt oss ta oss igenom kvällens startfält. Och som vanlig är det helblint för alla utom värden.

 

Aberfeldy, OB, 21YO, 40%

De flesta av oss var eniga om att det var mycket gräs och mycket hö i doften på denna. Men även lite sommar och svavel. Smakmässigt bjöd den på framförallt sälta, viol, honung, lakrits och lite oljig härskenhet. Även svavel hittades i smaken. Den var summa sumarum sådär tyckte vi. Sköna kommentarer givetvis även denna kväll, eller vad sägs om "lite lätt fruktig, troligtvis nyttig" av Håkan. Eller "en glidtackling av Mellberg = gräs, osar svavel och benmjöl från skydden" av Dan

Poäng 67

Mats och Håkan


 

Glen Elgin, The Whisky Agency, 25YO, 48,7%, 1984-2009, ex brb hogshead

Kvällens andra whisky var en trevlig sak. Undertecknad uppskattade den mest av samtliga i alla fall. Här fanns det en sötma genom vanilj och kola. Men även en friskhet i form av citrus och jordgubbar. Smaken lite svårare men vi enades om att den var varm och komplex, sherry, fruktig och lite pepprig.

"Kom mer med viol" tyckte Peter W som verkade bli både pilsk och upphetsad av den. "Väldigt komplex - här finns det prylar jag inte har namn på" som Peter F uttryckte det.

Poäng 82

 

Glen Spey, OB, Limited Edition, 21YO, 50.4%, 1989-2010

Tredje whiskyn var med tanke på sitt pris (1399:-) ändå kvällens besvikelse och minst prisvärda sås. Vi tyckte den var i doften kraftigt chokladdominerande, mycket sötma i form av vanlij och kola. Smaken var sherryt, oljig, hö, syrlg, läder, lite port samt krut. Dan var här aningen förvirrad då följande uttryck hördes genom dimmorna - "har lagt till en tredje smak. Rap. Hur smakar en kanonrap?" Okej...

Poäng 79

Bunnahabhain, OB, Darach'ur

Kvällen sista var också kvällens i särklass sämsta tyvärr. Vi testade den senast i april 2010 så flaskan har varit öppnad under ett år men har väldigt tydligt försämrats under året som gått. Väldigt kraftig försämring dessutom. Den var sur, doftade bensin och etanol och var allmänt taskig. Smaken var definitivt inte bättre. Mycket metallisk, kändes som en OBE men det kan det inte vara. Metall, kort och sur var det vi alla enades om. Inte alls bra. Peter W tyckte doften påminde om en "pubrökare" och alla vi som var med honom på puben i Dufftown vet alltför väl vad han menar. You bastard!.... :-)

Poäng 66

Lasse Glada skratt

Kvällen avslutades med som sig bör i våra sammanhang med en musiktävling. Och som sig bör stod Dan för planerandet. Kul och givande som vanligt var ordet. 

 

Tack alla för en lyckad afton.

Slainte

//Lasse