Happy Dramming.com

Provning 2014 02 22

 

Då var det dags för årets första provning. Denna gång hemma hos Lasse och temat för dagen var att vi skulle kastas tillbaka till våra Skottlandsresor. Både med whisky, mat och kringarrangemang. Närvarande denna kväll var Marcus, Roger, Anders, Jocke, Peter W, Peter F, Mats A, Dan, Håkan, Lasse samt Mats G.

Vi hade två flighter att köra så redan kl 15,30 samlades vi. Först ut som "välkomstdrink" var Svenska Eldvattens Caroni (The Rum Swedes, Trinidad rum, 1997-2013) som släpptes 1/2-14. En mkt trevlig liten sak men en bränd touch. Inte för inte som Caroni kallas för Romens Islay. Nåväl - dags att ge sig in i väsentligheterna.

Först ut en trippel Bowmore!

Bowmore, OB, Small Batch Reserve, 40%

Ganska ung i doften med inslag av plat, grape och lite mästk. Även en surhet och vaniligt hö hittades. Vad gäller smaken så björde den på en sursalt sak, ganska tunn med inslag av gräs. Kokta grönsaker och då främst brysselkål.

Inget som tog oss till skyarna direkt men 69p fick den i snitt.

 

Bowmore, OB, Springtide, 54,9%

Wow - nu kommer vi igång. Jocke var aningen lyrisk - Skön mix av goa grejor, sensommarbär.....och fickmusik. Eller som Peter F sade - Som mitt axelparti, altså helt magnifik

I alla fall var den murrig och sherryig med inslag av barr, rök, kaffe och annat gott i doften. Det var Läder, tobak, rök och en komplex sherry i smaken. Mycket varm och fin whisky som föll oss alla i smaken.

Snitt 87p

Bowmore, OB, Maltmen Selection, Only at the Distillery, 54,6%

Ännu en kanontrevlig sak från Bowmore. Senast vi drack denna (tillsammans) satt vi i showroom på Bowmore och njöt oerhört. Flera var vi som önskade att vi köpta ett gäng flarror. Ganska mkt citrus i doften, blandat med rök och en stickig sötma. Smaken bär något bränd med inslag av nöt. Läder, sälta, rök och sherry i smaken och en lååång trevlig finish.

Snitt 88p

 

Nu tog vi en paus. Köket kallade och det fixades fram lite fish & chips och hemmagjord tartarsås. Mycket gott blev det. Ett gäng öl rann ner och större delen av gänget letade sig in i gästrummet där darttavlan fanns. Kvällen var igång....

Ett par timmar senare är det nu dags för flight 2

 

Bunnahabhain, OB, 18YO, 46,3%

Denna var lite svår. någon unken men inslag av aceton och parfym i doften. Även lite läder. Vad gäller smaken så var den bättre. Olja, tobak och äpple framförallt men också lite lite rök samt mandlar.

81p snittade den

 

Lagavulin, OB, Feis Isle 2013, Dist 950508, 51%

Oh la la. Nu snackar vi igen. Tång, läder, rök, och vanlijig. Nice! Smaken är väldigt trevlig, inte så komplex men en fin harmoni i de smaker som finns. Läder och sälta framförallt. Kåda, smörkola och en elegant aska. Finishen är rökig. Föll oss alla i smaken och gavs poäng mellan 84 och 96

Snitt 89p

 

Ardbeg, OB, Ardbog, Feis Isle 2013, 52,1%

Oj oj oj vilken häftig avslutning. Tur att vi ändrade om i startfältet och lade denna sist då Laggan egentligen var tänkt som avslutare men denna var mycket bättre. Ett fantastiskt hantverk där samtliga hade den över 90p

Piptobak och sötma i doften. Rök och sälta. Tjära, olja, salmiak, rödvinssur och lite mint. Allt en whisky ska ha helt enkelt.

Snitt 93p

 

Kvällen tuffade på och vi kastade dart fram till småtimmarna. Kl 03 sattes sista pilen och det var dags att bryta upp. Tack för en mycket trevlig kväll allihop.

 

Vid pennan

//Lasse