Provning 2016 02 05
Välkomna till Önnered. Första provningen i Lasses nya lya. Kul att få hit er. Sex hugade whiskyprovare ikväll plus Roger som bara nosade då bilen lockade dagen efter samt Jocke som kom sent efter avslutat jobbpass. I övrigt var vi Peter W, Mats A, Christian, Fredrik, Dan och undertecknad Lasse.
Innan kvällens flight dukades sedvanligt lättsamt krubb upp och ikväll var det lasagne och öl/vin på menyn. Välsmakande tydligen då faten tog slut :-)
Kvällens tema blev rök. Tanken var tema Bruichladdich men jag snubblade på ett par slutsålda ex på Vinusvinus i Barcelona så inte mycket att göra åt....
Arran, OB, Machrie Moor, 6th edition, Peated, 46%
En varm och balanserad öppning på kvällens flight. Sommar, salami/korv, ljunghonung, päron och vanilj var några av de saker vi hittade i doften. Smaken var definitivt sommar det med, samt sälta, citrus, rök och honung. En god start. 78p
Mackmyra, OB, Vinterrök, #MC-005, 46,1%
Toffé och smörkola i doften. Typ essenswhisky menade Lasse. Smaken var väldigt torr, mycket en-ris och sälta samt en del tjära och jod.
Detta var en riktig tvådelare.... Som lägst 67p och som högst 85. Häftigt! Snittet blev 77 poäng.
![](files/198x264/IMG_0657.JPG)
Lagavulin, OB, Destillers edition, 1999, bottled 2015, batch 1gv 4/504, 53%
Svår doft och vi kunde bara enas om rök....? Smaken däremot var vi desto enigare om - Sälta, lakrits, rök, sötma, mjuk söt kola samt ganska fet. Bra wirre som fick hela 82,5 poäng i snitt. Eller som Dan uttryckte det - "lite Ernst över den"
![](files/221x295/IMG_0655.JPG)
Ardbeg, OB, Ardbog
Sist ut i kväll en perfekt wirre från Kejsardestilleriet Ardbeg. "Doften blev - Hjalla!! som i ge mig mer" tyckte Christian. Rök och kola. Torv och sötma i perfekt harmoni. Höig och torr, komplex och balanserad. Hela 88 p fick den ikväll.
Tack för i afton boys. Årets provningar kommer hållas hos Dan, Roger och Peter W
![](files/Provning_2016_02_05.png)