Happy Dramming.com

Provad whisky

Tasting notes  Poängskala  Betyg IB  Testade destillerier 

Här hittar du mina egna personliga bedömningar av de whiskies jag testat; tasting notes. och här är poängskalan jag använder mig av. Många av dem är blindtestade medans andra inte är det. Jag försöker att vara så rättvis som möjligt mot mig själv även om jag vet vad jag har i glaset och försöker att inte påverkas vad som står på etiketten.

 

Ibland är jag ganska restriktiv med poängen och ibland ganska frikostig. Jag har en hel del whiskies på höga poäng men jag anser att de är berättigade att ligga just där. Varför? Jag är medveten om att det troligen finns whiskies som är 100 poängare där ute någonstans men inser samtidigt att jag högst troligt aldrig kommer att få testa dem. Jag menar - en 50-årig Laphroaig på sherryfat från 50-talet kommer nog aldrig att passera min strupe, den ekonomiska biten sätter stopp för det helt enkelt.

Altså utgår jag ifrån vad jag tror att jag någon dag kan få testa och vad som är realistiskt. Letar fortfarande efter 98-100 poängarna men de dyker nog upp. Hittar jag en sådan en dag så tänker jag sätta 100p och inte 97 bara för att jag kanske, någon gång, eventuellt, förhoppningsvis får prova den där Ardbegen från 20 februari 1928 som ska vara så bra men som ingen sett mer än på bild :-)

 

Alltså - var inte så rädd för 95+ bedömningar! Vad väntar ni på? Ni har redan provat ett stort antal riktigt fina såser och handen på hjärtat: -blir det så mycket bättre tror ni? Eller går ni också och väntar på den där ouppnåeliga drömwhiskyn som ni innerst inne vet inte finns?

 

Men framförallt gott folk - njut av din whisky med goda vänner eller framför brasan eller var det nu är någonstans.

 

Oberoende buteljerare (IB-Independent Bottlers) är också kul. Vissa håller allt som oftast hög nivå, en del låg medans andra är ojämna. Jag har inte provat tillräckligt många sorter från var och en för att ha en tillförlitlig statistik men de jag provat hittills och rankat finner du här.

 

Ett delmål jag har med mina provningar är att testa mig igenom alla skotska destillerier. Hur många som finns är lite oklart då man räknar på lite olika sätt. Enligt min lista finns det 122 st och jag har till dags dato testat samtliga 122. Vilka finner du här.