Happy Dramming.com

Provning 2011 04 16

 

Äntligen dags igen för årets andra provning. Denna gång hemma hos undertecknad som även passat på att fylla år och därför körde en dubbel flight. Vi samlades 16,30 på lördagseftermiddagen och närvarande var Håkan, Fredrik, Dan, Jocke, Christian, Mats A, Peter F, Peter W, Anders, Roger och Lasse. Mats G kom en kort sväng och hälsade på oss på väg till en spelning med bandet i Kungsbacka och hade tyvärr inte möjlighet att vara med. Även Marcus saknades och hade gjort den något udda prioriteringen att välja gå på bröllop istället.

 

Nåväl, ganska snart var det dags för första flighten.

Higland Park, OB, Earl Magnus edition 2, 12YO, 55%

En väldigt söt sak med bär, citrus och skumbanan i doften. Salt, aningen rök, sherry och peppar i smaken. När turen kom till Peter F (och sin vana trogen har han svårt att sätta ord på det i början på kvällen) sade han "snabbt då, doften, de e sött". Håkan tyckte det var som att snaska skumbanan i en F1 depå.

Snitt 79p

 

Nr 2 och nr 3 var en spännande whisky pga sin finish. Exakt samma destillat och ursprungsfat där hälften slutlagrats på clarét och hälften på cognacsfat.

 

Imperial, G&M, 1990 09 19-2000 08, Claret wood finish, Cask # 97/304 4,5,6  40%

Doften var söt, höig, päron, och honung samt väldigt len. Smaken också väldigt mycket päron, sötma, men även en kall känsla och en del lakrits. Fantastisk god päronkonjak tyckte Dan. Jävligt gott men farlig. Lite mjuk-arg tyckte Jocke.

Snitt 75,5

 

Imperial, G&M, 1990 09 19-2000 08, Cognac wood finish, Cask # 97/304  1,2,3  40%

Ramlösa utan smak menade Roger att denna Imperial var. Vi andra tyckte att det doftade päronkonjak, lite anis och lite stickig doft. Smaken var vi väldigt eniga om, nämligen päron, salt, len och en varm välbalanserad sås. 

Snitt 77,7

 

Laphroaig, The Perfect Dram, 20YO, 1990-2011, 52,8%

Sist ut i första flighten blev en Islay. Den var fet, mycket rökig, en del tjära och läder. Som sig bör i en Laffe med andra ord. Smaken bjöd på ännu mera tjära, en torr rök, plån och sömta. Salivgivande tyckte några....

Snitt 85p

 

 

Nu hade det blivit dags för en liten paus. Maten fixades till som i dag bestod av Kreolsk gryta. Riktigt god blev den också även om Dan gjorde sitt bästa för att störa undertecknad i lagandet och jag skyller vidbränningen av både ris och gryta på honom. Störa värden på det sättet....? I alla fall slickades faten bokstavligt talat rena så det blev lyckat trots vissa inte så bra incidenter.

 

Fligtht nr 2 dukas upp på bordet. Dessa är inte blinda utan består av 3 st whiskies destillerade 1971 samt en 40-åring.

Glen Esk, OMC 1971

Dagens tredjeplacering bjöd på gräs, nötter, en pepprig syrliget och var allmänt god. Uppskattad av alla utom Dan som scorade en 79:a på den och vi andra låg mellan 84 och 88 poäng.

Snitt 85

 

Dallas Dhu, G&M, Connoisseurs Choice, 1971. 40%

USA-fernissa!! När man skrapar på ytan finns inte mycket under..... enligt Christian. Faktiskt en väldigt slående beskrivning av denna whisky. Utvattnad till 40% gjorde den inte mycket väsen av sig. Svag, lite unken men visst fanns det en underton som var god. Tänk vilken whisky det kan ha varit vid CS. 

Snitt 81

 

Macallan, G&M Speymalt, 1971

Kvällens vinnare. Syrlig honungskola med hösmak. Sherryporr blev omdömet från undertecknad i alla fall. Även övriga var nöjda med den och scorade från 83-90 poäng förutom Christian som lev under 80-gränsen. Peter F tyckte att den var "bra, den gör mina axlar större" och Peter W sa att den var förrätt, huvudrätt och efterrätt i ett. Gott betyg således om en sås som var väldigt komplex, mycket sherry och hö. 

Snitt 85p

 

Strathisla, G&M, 40YO, 1964-2004

En 64:a avslutar kvällens sittning. Sherry, kaffe, mörk choklad. Ganska mjölig, lite fadd  samt amaretto. Fina ord om en trevlig whisky. Lite för utspädd för att nå några höjder men helt ok. "Mjöligheten hittade jag inte alls men jag hittade en jävla massa hallon" sade Roger. Komplex var den i alla fall.

Snitt 82,5

 

Två trevliga flighter var nu slut och festen tog vid. Innan dess blev dock undertecknad uppvaktad med sång (men inte med dans). Goa killar som de är ställde de sig i givakt och sjöng. Överraskningarna var inte slut heller - när det blev dags för paketöppning spreds sig en hel del leenden runt bordet. Flera paket kom in och skulle öppnas i en given ordning. Först ut var ett litet paket och det innhöll ett spänne. Därefter var det inte svårt att lista ut vart detta skulle leda. En Kilt med tillbehör fick jag!!!! Hur kul som helst. Tack så jättemycket.

 

Kvällen fortsatte i festens tecken med en som vanligt tillhörande musiktävling. Denna gång för konstighetens skull inte tillverkad av Dan utan av Lasse. Ett par timmar efter midnatt rundades alltihopa av och vi tackade för oss. På återseende i September hemma hos Marcus

 

Slainte!

//Lasse